De lekkerste gerechten op de rijsttafel

Het maken van een rijsttafel is niet zo moeilijk als het lijkt. Maar het opzetten van een enorm aantal gerechten die ook nog eens lekker smaken, dat is een heel ander verhaal. Zeker wanneer iedereen aan tafel iets lekkers moet kunnen eten en de smaken zo breed mogelijk opgezet moeten worden. Daarom hebben we hier een aantal gerechten op een rijtje gezet die je kunt overwegen wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het neerzetten van een leuke rijsttafel.

Eieren in scherpe saus

Een gemakkelijk te maken gerecht met eieren en pittige saus. Dit is een gerecht waar je echt geen stress voor hoeft te hebben, want je kunt het al een dag van tevoren voorbereiden. Sterker nog, het van tevoren voorbereiden is zelfs een aanrader omdat de smaken van de saus dan nog beter in de eieren kunnen trekken, wat het gerecht beter maakt.

Marinades voor vlees en kip

Technisch gezien is dit natuurlijk geen gerecht – maar het is wel een goede basis om een brede variatie aan smaken op tafel te zetten. Door verschillende marinades te proberen (zoet, zuur, pikant) en deze in het voren klaar te maken, kun je vlees en kip langer in de marinade laten liggen. Het gevolg: je krijgt verschillende smaken vlees en kip waarbij de marinade diep in de gerechten getrokken is. Dat is gegarandeerd succes op de rijsttafel en ook dit is lekker makkelijk in het voren te bereiden!

Marinades voor vlees en kip

Technisch gezien is dit natuurlijk geen gerecht – maar het is wel een goede basis om een brede variatie aan smaken op tafel te zetten. Door verschillende marinades te proberen (zoet, zuur, pikant) en deze in het voren klaar te maken, kun je vlees en kip langer in de marinade laten liggen. Het gevolg: je krijgt verschillende smaken vlees en kip waarbij de marinade diep in de gerechten getrokken is. Dat is gegarandeerd succes op de rijsttafel en ook dit is lekker makkelijk in het voren te bereiden!

Rendang

Een gerecht waarbij je het fornuis niet nodig hebt wanneer je een slowcooker hebt, is rendang. Dit is rundvlees en het heeft een flink aantal uur nodig. Niet zozeer om mals te worden, maar om ervoor te zorgen dat de smaken goed in het vlees trekken. Rendang is gemakkelijk te combineren met verschillende groenten, zoals toemis boontjes.

Brood op een rijsttafel?

Je bepaalt in grote lijnen zelf wat je op een rijsttafel zet. Je kunt daarom gerust brood op tafel zetten voor de gasten. Dit heeft een praktische invulling: naan brood is bijzonder geschikt om een bord schoon te maken en kan een goede manier zijn om de smaken weer uit de mond te krijgen tijdens het eten zodat het volgende gerecht weer optimaal smaakt.

Brood op een rijsttafel?

Je bepaalt in grote lijnen zelf wat je op een rijsttafel zet. Je kunt daarom gerust brood op tafel zetten voor de gasten. Dit heeft een praktische invulling: naan brood is bijzonder geschikt om een bord schoon te maken en kan een goede manier zijn om de smaken weer uit de mond te krijgen tijdens het eten zodat het volgende gerecht weer optimaal smaakt.

Niet te bang zijn

Bij het bepalen van de gerechten op een rijsttafel is het vooral belangrijk dat je niet te bang bent. Natuurlijk is het experimenteren met smaken eng wanneer je gasten verwacht, maar tijdens het maken van de sauzen en marinades kun je meestal een goed idee krijgen van de uiteindelijke smaak. Jij bepaalt of je de smaken bij wilt sturen of dat je het je gasten voor wilt schotelen aan tafel. Wanneer je niet te bang bent om smaken te combineren, kom je veel nieuwe opties tegen die mogelijkheden bieden. En je leert er ook nog eens van, want wanneer de gasten jouw eigen creatie helemaal geweldig vinden, dan weet je dat je daar de volgende keer nog wat meer mee kunt doen tijdens het voorbereiden van een rijsttafel.