Indische gerechten: meer dan scherpe kruiden

Mensen die aan de slag gaan met een rijsttafel, gaan vaak de fout in. Veel mensen weigeren de rijsttafel omdat het veel te veel gekruid eten is. Is dit echt het geval, dan is er iets verkeerd gegaan. Bij een rijsttafel hoort namelijk geen enkele smaak overheersend te zijn. Scherpe smaken moeten afgewisseld worden met zwakkere smaken, zoet en zuur moeten elkaar opheffen en elk bitter gerecht moet afgewisseld worden met een gerecht om de bittere smaak weer weg te werken. Het gaat om balans, veelzijdige gerechten en vooral heel veel afwisselingen. Een rijsttafel bestaan niet grotendeels uit scherpe gerechten en bestaat evenmin uit een overdaad aan rijst.

Wat kun je wél op de rijsttafel vinden?

Indische gerechten op de rijsttafel zijn zo veelzijdig als de Indische keuken zelf en gaan nog veel verder. De gerechten op onze rijsttafel komen namelijk niet allemaal uit Indonesië (of Indië, mocht je het zo willen noemen). De gerechten komen uit Indonesië, India, China en Europa en worden te kust en te keur afgewisseld met andere mogelijkheden om zo een lekker breed aanbod op tafel te zetten.

Je kunt denken aan:

  • Kroepoek
  • Groenten
  • Sauzen
  • Bijgerechten
  • Kip
  • Vlees
  • Ei
  • Garnaal

Het is dus letterlijk zo breed als dat je het zelf wilt maken. Maar bovenaan de lijst blijft dat ene woord staan: balans. Een rijsttafel moet namelijk voor alle gasten mogelijkheden bieden om lekker te eten en lang aan tafel te blijven zitten om na te genieten. Dat is waar de rijsttafel voor ontwikkeld is en dat is hoe je het beste invulling kunt geven.

Let er goed op dat lang niet alle aanbieders van rijsttafels dit artikel gelezen hebben. De kwaliteit van de rijsttafels loopt daardoor ver uiteen. Het aantal gerechten verschilt sterk, net als de kwaliteit van de gerechten en de smaakbeleving voor de gasten. Daarom is het verstandig om eerst te kijken naar recensies of reviews voordat je ergens een rijsttafel boekt. Ga je zelf een rijsttafel maken, probeer dan rekening te houden met de smaak van je gasten. De mogelijkheden zijn immers breed genoeg om er wat leuks van te maken, op de manier die je zelf kiest.

Ergens rijsttafel eten

Ergens rijsttafel eten

Let er goed op dat lang niet alle aanbieders van rijsttafels dit artikel gelezen hebben. De kwaliteit van de rijsttafels loopt daardoor ver uiteen. Het aantal gerechten verschilt sterk, net als de kwaliteit van de gerechten en de smaakbeleving voor de gasten. Daarom is het verstandig om eerst te kijken naar recensies of reviews voordat je ergens een rijsttafel boekt. Ga je zelf een rijsttafel maken, probeer dan rekening te houden met de smaak van je gasten. De mogelijkheden zijn immers breed genoeg om er wat leuks van te maken, op de manier die je zelf kiest.

Scherp eten op een rijsttafel?

Uiteraard kun je wel scherp eten op een rijsttafel zetten. Wanneer je van gekruid eten houdt, kun je bijzonder veel doen met sambal en chili. Zeker wanneer je bijvoorbeeld kip laat marineren in chili of gekruide eieren maakt. Wil je gekruid eten bij een rijsttafel hebben en ga je ergens eten? Geef dan aan dat het gerust wat scherper mag. De smaken op de rijsttafel zijn namelijk vaak aangepast naar de westerse smaak en dat betekent dat er vaak wat minder scherpe kruiden gebruikt worden. Scherp eten op een rijsttafel is zeker mogelijk, maar ga er niet vanuit dat het meeste eten ervoor zal zorgen dat je mond in de brand staat. Dat is namelijk niet het idee achter een rijsttafel en zal daarom in de meeste gevallen ook niet gebeuren.