Waarom samen rijsttafel eten een goed idee is
Eten is een ondergeschikte rol gaan spelen op het sociale vlak. Laten we duidelijk zijn: eten is nog steeds belangrijk, maar we nemen er nauwelijks nog tijd voor en hebben vaak te veel haast om nog even lekker aan tafel te blijven zitten. We moeten door. We hebben haast en deadlines. Maar zo werkt het niet. Eten mag af en toe gerust meer dan een uur kosten waarbij alle mensen aan tafel hun verhaal kunnen doen en waarbij lekker en langzaam gegeten kan worden. Wil je de haast uit het eten halen en de maaltijd weer een gezamenlijk moment van de dag maken? Dan is de rijsttafel je grote vriend.
Ontspannen aan de rijsttafel
Wanneer we een bord met eten opgeschept krijgen, dan is de maaltijd afgelopen wanneer het bord leeg is. Zo simpel werkt het tegenwoordig. Bij een rijsttafel werkt het net even iets anders. Je kunt het vergelijken met een buffet. Je hebt een brede keuze aan mogelijke gerechten die je op kunt scheppen en wanneer je bord leeg is – dan schep je gewoon nog een keertje op. Mensen zijn geneigd om kleinere porties te pakken wanneer er veel eten op tafel staat. Dat zorgt ervoor dat de eters minder snel vol zitten en dat betekent weer dat mensen langer aan tafel blijven zitten.
Ben je in gesprek met de mensen aan tafel en vlot het gesprek leuk met een drankje erbij (of zonder drankje natuurlijk), dan is de kans groot dat mensen na verloop van tijd nog eens op zullen scheppen. Zeker wanneer je hulpmiddelen gebruikt om het warm te houden. Zolang er nog iemand aan het eten is, zullen mensen niet snel van tafel opstaan.
Een rijsttafel is niet iets dat je elke dag maakt. Maar het is wel een leuk idee om er een vaste dag voor te prikken, zoals de tweede zaterdag van de maand. Zo weten de mensen in huis ook dat er een dag is waarop er lekker lang gegeten kan worden, waarbij er verhalen verteld kunnen worden en waarbij eventueel zelfs spelletjes gespeeld kunnen worden. Verbied mobiele telefoons en tablets aan tafel tijdens het eten van de rijsttafel, dat zorgt ervoor dat de mensen aan tafel alle aandacht hebben voor het eten en elkaar, waardoor de sfeer veel beter wordt.
Wil je dit vaker gaan doen en wil je dat de mensen om je heen het steeds meer gaan waarderen? Houd dan eens in de gaten welke gerechten binnen een paar minuten op zijn en welke gerechten standaard blijven staan. Dat geeft je namelijk de informatie die je nodig hebt om de rijsttafel aan te passen voor de volgende keer zodat mensen er nog meer van kunnen genieten. En uiteraard is het altijd verstandig om kinderen te vragen wat zij op de rijsttafel willen hebben. Soms geeft dat antwoorden waar je niets mee kunt, andere keren vraag je je af waarom je er zelf nog niet aan gedacht had bij het voorbereiden van de rijsttafel.
Meer tijd voor het eten maken
Meer tijd voor het eten maken
Een rijsttafel is niet iets dat je elke dag maakt. Maar het is wel een leuk idee om er een vaste dag voor te prikken, zoals de tweede zaterdag van de maand. Zo weten de mensen in huis ook dat er een dag is waarop er lekker lang gegeten kan worden, waarbij er verhalen verteld kunnen worden en waarbij eventueel zelfs spelletjes gespeeld kunnen worden. Verbied mobiele telefoons en tablets aan tafel tijdens het eten van de rijsttafel, dat zorgt ervoor dat de mensen aan tafel alle aandacht hebben voor het eten en elkaar, waardoor de sfeer veel beter wordt.
Wil je dit vaker gaan doen en wil je dat de mensen om je heen het steeds meer gaan waarderen? Houd dan eens in de gaten welke gerechten binnen een paar minuten op zijn en welke gerechten standaard blijven staan. Dat geeft je namelijk de informatie die je nodig hebt om de rijsttafel aan te passen voor de volgende keer zodat mensen er nog meer van kunnen genieten. En uiteraard is het altijd verstandig om kinderen te vragen wat zij op de rijsttafel willen hebben. Soms geeft dat antwoorden waar je niets mee kunt, andere keren vraag je je af waarom je er zelf nog niet aan gedacht had bij het voorbereiden van de rijsttafel.